Michel Verlinden © BRUZZ – Foto: Saskia Vanderstichele

Tegenover de mondiale arrogantie van de hamburger plaatsen gehaktballen een typisch Belgische levenskunst. Na Wim Ballieu brengt nu Ballekes er een verleidelijke versie van aan de man.

Gehaktballen vormen een belangrijk deel van ons culinaire erfgoed. Wie heeft er nu geen herinneringen aan een zondagavond met de familie of een woensdagmiddag bij oma, waar je die geruststellende lekkernijen verorberde met tomatensaus, als een smakelijke dam die je even van alle tegenspoed behoedt. De eerste die er het unieke potentieel van inzag en er intensief mee aan de slag ging, was Wim Ballieu. De man opent op dit moment overigens een nieuwe plek, aan de Beurs, gewijd aan zijn beroemde gevulde versie van deze specialiteit. Maar Ballieu is niet langer de enige die in dit gat in de markt is gesprongen. Vanaf nu heeft Balls & Glory af te rekenen met de concurrentie van Ballekes, een nieuwe plek die zich tussen de muren van het vroegere Si Si Si heeft genesteld.

Het decor is functioneel: meubels in blank hout, donkere muren en grote verlichte letters die een urban sfeertje rond chique fastfood installeren.

De keuze voor een heel efficiënte formule is een schot in de roos: aan de toonbank bestel je het type balletjes – varkens- en rundvlees, kip of vegetarisch –, de stijl – in een klein ovenschoteltje van Staub overgoten met saus (van konijn, krieken, tomaten…), in een baguette of een salade – en, tot slot, de garnituur – frietjes, witloof met mayonaise… – en enkele minuten later krijg je je bestelling voorgezet op een houten plankje.

Wij gingen voor de vegetarische optie met frietjes en een salade (€12,50). Een aangename verrassing. De ballekes, bereid met quinoa, kikkererwten, stukjes olijven en tomaat, hadden veel smaak en textuur. Die werden nog versterkt door de saus van Chimay Bleue en in kruiden gekaramelliseerd witloof dat aan het geheel een smaak gaf die je in de tijd terugkatapulteert. De frietjes, tot slot, waren uitmuntend: dik gesneden en knapperig.

Link to full article: http://www.bruzz.be/nl/eat-drink/resto-ballekes-hoera-voor-ballekes

Leave a Reply